Sunday 21 September 2014

RESEPI : WAFFLE RANGUP

Bahan-bahan untuk 2-3 orang makan :

  • 12 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu kecil yis kering
  • 1 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar mentega yang dicairkan
  • 1 cawan susu segar dalam suhu bilik
  • 1 biji telur dalam suhu bilik
  • 1 sudu besar esen vanila.
  • Air panas/suam


Cara-caranya :

  1. Campurkan tepung gandum, yis kering, gula, garam, mentega, telur, esen vanila dan susu segar. Gaulkan kesemuanya dan pukulkan secara perlahan-lahan dengan menggunakan whisk. Kemudian, masukkan air panas / suam secara sedikit demi sedikit. Elakkan daripada menjadi terlalu cair.

  2. Bila adunan dah sebati, biarkan selama 10-15 minit.

  3. Bila waffle maker benar-benar panas, tuangkan adunan bermula dari tengah hingga ianya merebak dengan sendirinya ke bahagian tepi corak waffle maker

  4. Tunggu 5-10 saat kemudian tutup penutup. Tekankan sedikit penutup waffle maker sewaktu menutupnya.

  5. Keluarkan waffle bila warnanya berubah menjadi coklat keemasan.

  6. Boleh dihidangkan dengan jem.



kredit: http://www.reenaonline.com/2012/01/resepi-waffle-rangup.html



No comments :

Post a Comment